Menu

DORUČAK NA BAZI UGLJIKOHIDRATA

Idealan doručak - zdjela sam voćem

Krafna, banana, pahuljice... za doručak?

Još u školi smo naučili da je doručak najvažniji obrok u danu – doručkuj kao kralj – no tu se prvenstveno misli na nutritivno bogat doručak, a ne količinski. Što se događa u tijelu kad nam je doručak baziran isključivo na ugljikohidratima – kava, pekarski proizvodi, pahuljice, namazi na bijelom kruhu, sendviči na bijelom kruhu, voće...?
Razina šečera skače iznad normale, no već kroz 2,3 sata ta razina pada u crvenu zonu. Najčešće je to između 10h i 12h, malo smo nervozni, gubimo koncentraciju, javlja se želja za drugom kavom, kockicom čokolade, pecivom, toastom.. odnosno tzv. ovisnost o slatkom/slanom. Takvi padovi energije se događaju 2-3 puta kroz dan i najčešće su povezani sa neizbalansiranim doručkom. Na slici je pojednostavljeni prikaz kretanja šečera u krvotoku, te postoje razni faktori koji na to utječu, kao spol, fizička aktivnost, godine, sastav tijela...

Prikaz grafikona - doručak na bazi ugljikohidrata

Idealan doručak opskrbljuje naše tijelo svim bitnim nutrijentima i daje čak 40% energije za cijeli dan, a bez znatnog povećanja razine šečera u krvi. Na taj način apetit držimo pod kontrolom, te se smanjuje žeja za ugljikohidratima – slatko/slane grickalice, čokolada, keksi, napitci, kava i sl.

Sav višak šečera naše tijelo skaldišti u masti. No, ne udebljamo se od jednog neizbalansiranog doručka. Tu se radi o dužem vremenskom periodu, jer se na ovaj način debljamo, možda, pola grama dnevno, što kroz vrijeme može iznositi 3, 5, 10 ili 30 kilograma masti viška.

Prvi korak u rješavanju ovisnosti o slatkom/slanom, umora, celulita, viška kilograma.. kreće od samog jutra, jer cilj je riješiti uzroke, a ne simptome.

Ako ti se svidio članak ili želiš probati idealan doručak slobodno me KONTAKTIRAJ.

A što je to idealan doručak? PROČITAJ OVDJE.

Kontakt

Za sve informacije i upite, pišite nam ili nas jednostavno nazovite.
Wenzelova ulica 2, 5100 Rijeka
+385 (0)91 190 6981 - Ivan
+385 (0)95 867 1400 - Snježana